صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

مدیركل دفتر جمعیت نیروی كار و سرشماری مركز آمار ایران ضمن بیان اینكه روند رشد جمعیتی ایران رو به كاهش است عنوان كرد: در آخرین سرشماری رشد كل جمعیت كشور 1.24 درصد بوده درحالی كه نرخ رشد سالمندان 3.62 بوده است.

علی اكبر محزون در گفت و گویی در برنامه «روزنه» با موضوع "روز ملی جمعیت" گفت: مدل، یك الگوی نهفته در درون یكسری پدیده هاست كه ابتدا باید به كشف آنها بپردازیم.

وی افزود: مثلا اختلاف سنی بین زوجینی كه ازدواج می كنند مدلی است با این آمار كه در سال های اخیر 12 درصد افراد هم سن بودند، در 78 درصد افراد، مرد بزرگ تر از زن و در 10 درصد باقیمانده مرد كوچكتر از زن بوده است یا چطور می شود هر سال در كشور ما حدود 3 درصد از كل ولادت ها چندقلوزایی باشد، كشف این مدل ها هم جذاب است هم به سیاست گذاری و برنامه ریزی كمك می كند.

محزون ادامه داد: همچنین در مورد فرهنگ نام گزینی، افراد با یكدیگر هماهنگ نمی كنند كه نام فرزندانشان را چه بگذارند اما نام فاطمه بیشترین فراوانی را برای دختران و امیرعلی بیشترین فراوانی را برای پسران دارد. این موارد نمونه هایی از مدل هایی بود كه در سطح خرد دیده نمی شوند ولی وقتی به سطح كلان می آید و رصد می شوند تحولات جمعیتی را می بینیم كه یكی از آنها تركیب سنی جمعیت است.

مدیركل دفتر جمعیت نیروی كار و سرشماری مركز آمار ایران بیان كرد: ما چهار تركیب سنی داریم كه عمده هستند. كودكان زیر 15 سال، جوانان 15 تا 29 سال، میانسالان 30 تا 64 سال و سالمندان بالای 56 سال؛ این چهار تركیب به ما نشان می دهد كه تغییرات جهت گیری جمعیتی به چه شكل است.

او در رادیو گفت و گو در پاسخ به این سوال كه آینده جمعیت ایران به چه سمتی می رود، خاطرنشان كرد: در آخرین سرشماری نرخ رشد جمعیت ما 1.24 درصد به دست آمد. وقتی روند را نگاه می كنیم این سوال پیش می آید كه آیا ممكن است سیر نزول رشد جمعیت از دهه 60 تا كنون به میزانی باشد كه به صفر یا منفی برسد، در اینجا مدل های جمعیتی كمك می كند تا به این پیش بینی ها پاسخ دهیم، فعلا پاسخ ما این است كه همچنان روند رشد جمعیتی رو به كاهش است.

محزون اظهار داشت: كل جمعیت كشور كه رشد آن 1.24 درصد بوده برای سالمندان 3.62 بوده است یعنی سه برابر رشد كل جمعیت؛ این سرعت افزایش حتی برای محققان بین المللی هم سوال برانگیز است. در سال 90 23 میلیون و 700 هزار جوان سن 15 تا 29 ساله داشتیم در سال 95 از این میزان به 20 میلیون و 53 هزار نفر رسیدیم. كاهش سهم جمعیت جوان و افزایش سهم جمعیت سالمند چالش هایی را به ما نشان می دهد كه باید درباره آنها برنامه ریزی كنیم.

مرتبط با این خبر

  • تصویب تعرفه ترجیحی در گروه پرستاری برای اولین بار

  • قدرت‌نمایی پوشالی و جعلی اسرائیل / انهدام پیچیده‌ترین ساختار نظامی جهان توسط ایران

  • ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در برابر تهدیدات باحضور سردارباقری

  • جایگزینی نورهای مصنوعی به جای آفتاب در كشاورزی

  • حاكمیت برای تحصیل و اشتغال زنان متأهل امتیاز قائل شود

  • وزیر امور خارجه گفت: پرواز دو یا سه كوادكوپتر در اصفهان در حد اسباب‌بازی است.

  • توسعه سواحل مكران به مردم سپرده می‌شود

  • نقش‌آفرینی كسب و كارهای خرد و كوچك در تحقق شعار سال

  • حكمرانی هوشمند؛ بستر ارتباط متعادل با سرمایه اجتماعی

  • كرایه‌های حمل و نقل عمومی از امروز گران شد