صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

قاضی دیوان عدالت اداری كشور گفت : حق كسب و پیشه و سرقفلی پس از فوت مستاجر برای تمام و وارثین برقرار است و وجود یك یا چند مستاجر در وجود یا عدم وجود این حقوق اختلالی ایجاد نمی كند.

برنامه " آوای قانون " با موضوع سرقفلی و اجاره با حضور حمیدرضا محمدباقری ، قاضی دیوان عدالت اداری كشور روانه آنتن شد.

آوای قانون : آیا برای ملك مشاعی (ملكی كه چند مستاجر دارد ) هم حق سرقفلی و كسب و پیشه وجود دارد؟
محمدباقری : حق كسب و پیشه و سرقفلی به تعداد مستاجرین ارتباطی ندارد یعنی اگر یك مستاجر یا سه مستاجر و چه مستاجرین در ابتدا چند نفر بوده باشند یا سپس و به مرور چند نفر شده باشند یا پدری ملكی را اجاره كرده و پس از فوتش تعداد ورثه چند نفر باشند ، این دو حق برقرار است.بنابراین این حقوق در مشاع هم وجود دارد و تمام مقررات مربوط به آن اعم از اجاره ، تخلیه و ... مانند زمانی است كه مستاجر یك نفر باشد.

آوای قانون : اگر در یك ملك چند مستاجر وجود داشته باشد و یكی از مستاجرین اجاره را پرداخت نمی كند یا تخلف می كند ، آیا این موضوع در حقوق دیگران تاثیری دارد ؟
محمدباقری : خیر ، خوشبختانه رویه در دادگاه ها به این صورت است كه حقوق همان مستاجری كه در مشاع تخلف كرده است از بین می رود و حقوق بقیه به قوت خود باقی است.

آوای قانون : ملكی فرسوده دارم كه قصد تخریب و تجدید بنا دارم اما سرقفلی یكی از واحدهای آن قبلا واگذار شده است .با توجه به این كه صاحب سرقفلی با تخریب ملك مخالف است ، برای ادامه كار به چه صورت باید اقدام كنم تا متضرر نشوم؟
محمدباقری : احتمالا این اجاره مشمول قانون 56 است یعنی ملك پیش از سال 76 اجاره داده شده است. بر اساس قانون اگر مالك قصد تخریب و احداث بنای جدید داشته باشد ، اجازه دارد به شهرداری مراجعه كند و در ابتدا پروانه ساخت دریافت كند و سپس به استناد همین قصد تخریب و احداث بنای جدید ، دادخواست تخلیه مطرح كند. دادگاه موضوع را بررسی می كند و اگر پروانه ساخت را مشاهده كند حكم تخلیه را صادر می كند اما حقوق مستاجر را نیز به نرخ روز زمان تخلیه محاسبه می كند و تخلیه ملك منوط به پرداخت حق كسب و پیشه یا سرقفلی مستاجر است.

آوای قانون : اگر در خصوص پرداخت حقوق مستاجر یا صاحب سرقفلی توافق صورت نگیرد ، ملاك تعیین مبلغ در زمان تخلیه چیست؟
محمدباقری : مراجع قضایی با جلب نظر كارشناس مبلغ حق كسب و پیشه و سرقفلی را تعیین می كنند و اگر هر یك از طرفین یعنی موجر و مستاجر به این مبلغ اعتراض داشته باشند به هیات سه نفره كارشناسان ارجاع می شوند و اگر باز هم معترض باشند به هیات 5 نفره می روند و درصورتی كه صلح حاصل نشود قاضی در خصوص این موضوع تصمیم گیری می كند.

آوای قانون : چكی را بابت اجاره زمین (در قبال خاك و آب ) به موجر واگذار كرده ام اما در میانه كار چاه خشك شد و محصول ما از بین رفت.حالا این شخص بر روی چك من اقدام كرده است و من به یك سال حبس و پرداخت 40 میلیون محكوم شده ام. در واقع موجر مدعی است این چك بابت خرید گندم بوده است در حالی كه گندم به دولت فروخته می شود نه دلال. در حال حاضر با وجود جمع آوری استشهاد محلی ، دادگاه هیچ گونه مدركی از من نپذیرفته است.چگونه باید اقدام كنم؟
محمدباقری : هر ادعایی در دادگاه نیاز به اثبات دارد. موجر از شما چك دارد و قانونگذار به چك اهمیت می دهد چرا كه سند تجاری لازم الاجراست كه هم در اداره ثبت و هم در دادگاه می توان آن را به اجرا گذاشت و اموال صادر كننده را توقیف كرد و از سوی دیگر جنبه جزایی مانند حبس و جنبه حقوقی نیز دارد.
موجر از شما چك دارد و شما ادعا دارید این چك بابت اجاره بوده است.اگر در قرارداد چك با شماره و مبلغ به عنوان اجاره بها ذكر شده باشد یا در متن چك ، واژه " بابت اجاره بها " قید شده باشد دادگاه به آن توجه می كند. شما پیش از رسیدن سر رسید چك باید با وكیل خود در خصوص برقرار نشدن شرایط اجاره صحبت می كردید و یا زمانی كه موجر شكایت كیفری كرد شما باید متقابلا دعوایی طرح می كردید و مدعی وجود نواقص می شدید.
اگر در متن قرارداد اجاره ذكر نشده باشد كه این چك بابت اجاره بها صادر شده و بابت خرید گندم بوده است ، دارنده چك در دادگاه با حسن نیت تشخیص داده می شود و اگر حساب شما موجودی نداشته باشد با شخص همكاری لازم برای دریافت حق از مصادره اموال تا حبس انجام می شود.
موضوع شما پیچیدگی خاص خود را دارد و بهتر است با یك وكیل ماهر در این خصوص صحبت كنید و از حقوق خود دفاع كنید.

مرتبط با این خبر

  • اسلامی‌سازی و اسلام‌هراسی دو حربه رسانه‌های بیگانه / چرا غرب سیل سیستان و بلوچستان را به مسائل قومیتی ربط داد؟!

  • گناهان خود را با "احسان" از بین ببریم!

  • ان‌شاءالله شیشه عمر صهیونیست‌ها شكسته خواهد شد

  • مدرسه‌سازی؛ از برترین خیرات است

  • مشاركت در تولید با امنیت سرمایه اتفاق می‌افتد

  • رژیم صهیونیستی قادر به شكست نیروهای مقاومت نیست

  • امامزاده ابراهیم (ع) شهر آمل جزو امامزاده‌های معروف و شاخص در كشور است

  • دولت باید دخالت در تولید و رقابت با بخش خصوصی را كنار بگذارد

  • نگذاریم تولیدكننده‌ها دل‌زده شوند!

  • لزوم اقدام نظامی علیه اسرائیل در صورت نقض آتش‌بس