صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

استاد فلسفه دانشگاه شهید رجایی عنوان كرد : دلالت هایی پنهان برای مسائل مطرح شده توسط ملاصدرا وجود دارند كه با توجه به زمان كنونی آشكار می شود.

برنامه " گفت و گوی فرهنگی" با موضوع ( ملاصدرا و جایگاه آن در فرهنگ و اندیشه ) با دكتر مجید احسن ، استاد فلسفه دانشگاه تهران) و دكتر عبدالله صلواتی ، عضو هیات علمی و استاد فلسفه دانشگاه شهید رجایی روانه آنتن شد.

در ابتدای برنامه دكتر صلواتی عنوان كرد : جامعه ای كه متافیزیك نداشته باشد ، در دینداری ، فرهنگ و در هنر خود دچار مشكل و سرگردان است و دچار پوچ گرایی وجودی و سپس اخلاقی آن را فرا می گیرد.

وی افزود : اگر ما یك نگرش امروزی به ملاصدرا داشته باشیم ، میتوانیم متافیزیك ملاصدرایی را تا به امروز امتداد دهیم و جامعه بدون متافیزیك نباشیم البته این به معنای عدم تعامل با اندیشه و فلسفه های جدید نیست.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید رجایی در پاسخ به این سوال كه آیا می توان با استفاده از مكتب ملاصدرا پاسخ سوالات امروزی را یافت؟ توضیح داد: گاهی برخی مسائل در خواستگاه ایجاد خود باقی می مانند اما باید دید آیا اگر آنها در زمان های دیگر مورد بررسی قرار گیرند دلالت های دیگری خواهند داشت. به این معنا كه امروزه پرسش هایی كه مطرح می شوند می توانند منجر به رویش دلالت های جدیدی در مسائلی كه ملاصدرا بیان كرده است شوند.

دكتر صلواتی ادامه داد : گرفتن پرسش از فلسفه گذشته و پیدا كردن پاسخ امروزی می تواند راهگشا باشد زیرا دلالت هایی پنهان در یك مسئله و اصل وجود دارند كه با توجه به زمان كنونی آشكار می شود.

در ادامه برنامه دكتر احسن به جایگاه ملاصدرا در سنت فلسفه اسلامی پرداخت و اظهار كرد : برای شناختن جایگاه یك فیلسوف و نقشی كه در تاریخ رقم زده است و همچنین جهت درك جایگاه او در دوره معاصر باید چند قدم به گذشته برگردیم .به این معنا كه ببینیم فیلسوفان نظام ساز و صاحب مكتب فلسفی اعم از جریان فلسفی اسلام یا غرب چه رویدادی را رقم زده اند كه از آنها به عنوان فیلسوف صاحب مكتب یاد می شود.

وی در توضیح مطلب فوق افزود : در سنت فلسفه غرب بزرگی فیلسوفان با نظام مستقل فلسفی كه دارند سنجش می شود و به همین دلیل نظام های فلسفی متعددی برقرار است اما در فلسفه اسلامی سه مكتب فلسفی وجود دارد و بزرگی فیلسوفان با نظام مستقل آنها سنجش نمی شود.
این استاد دانشگاه عنوان كرد : نقطه آغاز و عظیمت ملاصدرا از مكتب اشراق و ابن سینا ، مسئله اصالت وجود است.بنابراین با درنظر گرفتن این موضوع ما میتوانیم جایگاه ملاصدرا را تبین كنیم.

احسن در خصوص آوردن تفكر ملاصدرا به امروز گفت : یك رویكرد این است كه مسائلی را كه ملاصدرا با آن مواجه بوده است را با دلالت های امروز پاسخ دهیم كه پذیرفتنی نیست.درست است برخی موارد فلسفی فرا زمانی است و می تواند برای مسائل امروز پاسخ داشته باشند اما باید دقت كنیم كه با عینك امروز فیلسوف گذشته را تحلیل نكنیم.

وی تاكید كرد : كار فلسفه تصویرسازی نیست بلكه فیلسوف باید به تصویر بكشد.اگر اندیشه یك فیلسوف را از فضای تاریخی او جدا كنیم احتمال دارد در فهم فلسفه او دچار یك خلط و اشتباه شویم .

مرتبط با این خبر

  • هدف دشمنان، ازبین‌بردن كاركرد خانواده در جامعه اسلامی است

  • پیروی از حق و مقابله با باطل، مسیر حركت ارتش جمهوری اسلامی ایران

  • تبلیغات نامزدهای دور دوم انتخابات مجلس از شبكه‌های استانی پخش خواهد شد / اكثریت منتخبین در دور اول از ظرفیت تبلیغاتی صداوسیما استفاده كردند

  • نظام آموزشی فاقد اقتدار لازم در ترویج فرهنگ ایرانی - اسلامی است

  • دور دوم انتخابات در امنیت كامل برگزار خواهد شد

  • كاركنان ارتش ولایت مدار و انقلابی هستند

  •  لازم باشد حیفا و تل‌آویو را با خاك یكسان می‌كنیم

  • الان بدنه سینما فیلم تولید نمی‌كند

  • دانستن پشت پرده‌های بی‌حجابی و بدپوششی ضروری است

  • قوانین افراطی حوزه پوشش، باعث كاهش رضایتمندی مردم می‌شود