روزنامه اعتماد: ماسك پارچه‌‌ای بزنید؛ همین

گروه اجتماعی | «مینو محرز» نامی آشنا در بخش سلامت كشور ما به‌ویژه در حوزه بیماری‌های عفونی است. او سال‌ها در حوزه بیماری اچ‌آی‌وی (ایدز) تلاش كرده و اینك نیز در جدال با شیوع ویروس كرونا مرجعی برای مردم محسوب می‌شود.

1399/04/16
|
14:00

او در برنامه زنده گفت‌وگوی اجتماعی رادیو گفت‌وگو بر استفاده از ماسك به‌ویژه ماسك‌های ساده و پارچه‌ای تاكید و از جوانان به دلیل عدم استفاده از ماسك انتقاد كرد. او در این برنامه كه با عنوان «كرونا؛ بترسیم یا نترسیم» به بررسی آخرین وضعیت بیماری كووید 19 می‌پرداخت، گفت: دیدیم كه با گرم شدن هوا نه تنها ویروس از بین نرفت كه در استانی مثل خوزستان وضعیت بحرانی به خود گرفت.

حتی در تهران هم كه وضعیت مدیریت بیماری خیلی خوب شده بود، وضع تغییر كرد و باید از این عبارت استفاده كنم كه الان وضعیت افتضاح است. این فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به شكل ابتلاها در خانواده‌ها افزود: منظورم از افتضاح در یك مثال این است كه اگر قبلا یك نفر به بیماری مبتلا می‌شد الان خانوادگی با هم مبتلا می‌شوند و این به معنای آن است كه مردم اصلا رعایت نمی‌كنند. دكتر محرز در تحلیل رفتار مردم در اسفند و فروردین و مقایسه آن با روزهای بعد از برداشته شدن محدودیت‌ها توضیح داد: من چون از اول با مردم در تماس بودم، شاهد كنش‌ها و واكنش‌های مردم بودم . مردم از ابتدای شیوع بیماری فوق‌العاده در اضطراب بودند. اضطراب جامعه را فرا گرفته بود كه از نظر روانی خیلی تاثیر می‌گذاشت.

مردم فكر می‌كردند اگر كرونا بگیرند صددرصد می‌میرند. وقتی مقداری با آنها صحبت شد و از حجم اضطراب كم شد شروع به رعایت كردند و باتوجه به اینكه همه جا بسته بود موفق بودیم.

اما بعد از این دوره و در خانه ماندن و كار نكردن‌ها مردم خسته شدند. الان كسی را جایی می‌بینم می‌پرسم چرا ماسك نمی‌زنی می‌گوید خسته شدم، این خسته شدن همه جای دنیا هست ولی جاهایی آموزش بیشتر دادند. باید توجه داشته باشیم كه از نظر روانی هم باید روی مردم كار شود. عضو كمیته ملی مبارزه با شیوع كرونا به اثر بعدی این بیماری در كشور اشاره كرد و افزود: مردم بعد از این دوره رعایت دستورالعمل‌ها و ماندن در خانه دچار دیپریشن (افسردگی) شدند. الان اضطراب مقداری كم شده ولی افسردگی بالاست در نتیجه مردم رعایت كردن را رها كرده‌اند.

ما باید از نظر روانی در كمیته ملی مبارزه با كرونا در رسیدگی به وضعیت روانی جامعه برنامه‌ریزی كنیم.محرز همچنین در بخش دیگری از توضیحات خود گفت: متاسفانه مشكل بزرگ ما این است كه جوانان ما اصلا اجتماعی فكر نمی‌كنند. این یك اجتماع است. ما وظیفه داریم كه در این اجتماع در درجه اول سلامت خودمان و در گام بعدی سلامت اطرافیان را حفظ كنیم. اوایل دیدید كه ماسك می‌زدند و جلوی در خانه و داخل خیابان می‌انداختند، این حركت اصلا اجتماعی نیست و باید در این مورد با مردم كار فرهنگ‌سازی می‌شد. حالا در مورد استفاده از ماسك نیز در درجه اول باید بدانیم كه اول از خودمان مراقبت و حفاظت كنیم. همان‌طور كه باید اتیكت زدن در مورد سرفه فرهنگ‌سازی می‌شد.

باید دست شستن فرهنگ‌سازی می‌شد. اینها كارهای سختی نیست. ما می‌گوییم برای مدیریت و مهار شیوع ویروس كرونا فقط راهش زدن ماسك است كه باید اجباری شود.این فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی در مورد جنس ماسكی كه مردم باید استفاده كنند نیز تاكید كرد: بعضی می‌گویند ماسك نداریم. لازم نیست از این ماسك‌هایی كه مخصوص اتاق عمل و جراحی است استفاده كنید. از ماسك‌هایی كه اصطلاحا فیلتردار معرفی می‌شود هم نباید استفاده كنید.

از مردم می‌خواهم كه پول‌شان را برای خرید این ماسك‌ها خرج نكنند. ماسك معمولی پارچه‌ای بزنید كه هر روز بتوانید آن را بشویید و ارزان‌قیمت باشد.جالب است بدانید من كه او در برنامه زنده گفت‌وگوی اجتماعی رادیو گفت‌وگو بر استفاده از ماسك به‌ویژه ماسك‌های ساده و پارچه‌ای تاكید و از جوانان به دلیل عدم استفاده از ماسك انتقاد كرد. او در این برنامه كه با عنوان «كرونا؛ بترسیم یا نترسیم» به بررسی آخرین وضعیت بیماری كووید 19 می‌پرداخت، گفت: دیدیم كه با گرم شدن هوا نه تنها ویروس از بین نرفت كه در استانی مثل خوزستان وضعیت بحرانی به خود گرفت. حتی در تهران هم كه وضعیت مدیریت بیماری خیلی خوب شده بود، وضع تغییر كرد و باید از این عبارت استفاده كنم كه الان وضعیت افتضاح است.

این فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به شكل ابتلاها در خانواده‌ها افزود: منظورم از افتضاح در یك مثال این است كه اگر قبلا یك نفر به بیماری مبتلا می‌شد الان خانوادگی با هم مبتلا می‌شوند و این به معنای آن است كه مردم اصلا رعایت نمی‌كنند. دكتر محرز در تحلیل رفتار مردم در اسفند و فروردین و مقایسه آن با روزهای بعد از برداشته شدن محدودیت‌ها توضیح داد: من چون از اول با مردم در تماس بودم، شاهد كنش‌ها و واكنش‌های مردم بودم . مردم از ابتدای شیوع بیماری فوق‌العاده در اضطراب بودند. اضطراب جامعه را فرا گرفته بود كه از نظر روانی خیلی تاثیر می‌گذاشت. مردم فكر می‌كردند اگر كرونا بگیرند صددرصد می‌میرند. وقتی مقداری با آنها صحبت شد و از حجم اضطراب كم شد شروع به رعایت كردند و باتوجه به اینكه همه جا بسته بود موفق بودیم.

اما بعد از این دوره و در خانه ماندن و كار نكردن‌ها مردم خسته شدند. الان كسی را جایی می‌بینم می‌پرسم چرا ماسك نمی‌زنی می‌گوید خسته شدم، این خسته شدن همه جای دنیا هست ولی جاهایی آموزش بیشتر دادند. باید توجه داشته باشیم كه از نظر روانی هم باید روی مردم كار شود. عضو كمیته ملی مبارزه با شیوع كرونا به اثر بعدی این بیماری در كشور اشاره كرد و افزود: مردم بعد از این دوره رعایت دستورالعمل‌ها و ماندن در خانه دچار دیپریشن (افسردگی) شدند. الان اضطراب مقداری كم شده ولی افسردگی بالاست در نتیجه مردم رعایت كردن را رها كرده‌اند. ما باید از نظر روانی در كمیته ملی مبارزه با كرونا در رسیدگی به وضعیت روانی جامعه برنامه‌ریزی كنیم.محرز همچنین در بخش دیگری از توضیحات خود گفت: متاسفانه مشكل بزرگ ما این است كه جوانان ما اصلا اجتماعی فكر نمی‌كنند. این یك اجتماع است.

ما وظیفه داریم كه در این اجتماع در درجه اول سلامت خودمان و در گام بعدی سلامت اطرافیان را حفظ كنیم. اوایل دیدید كه ماسك می‌زدند و جلوی در خانه و داخل خیابان می‌انداختند، این حركت اصلا اجتماعی نیست و باید در این مورد با مردم كار فرهنگ‌سازی می‌شد.

حالا در مورد استفاده از ماسك نیز در درجه اول باید بدانیم كه اول از خودمان مراقبت و حفاظت كنیم. همان‌طور كه باید اتیكت زدن در مورد سرفه فرهنگ‌سازی می‌شد. باید دست شستن فرهنگ‌سازی می‌شد. اینها كارهای سختی نیست. ما می‌گوییم برای مدیریت و مهار شیوع ویروس كرونا فقط راهش زدن ماسك است كه باید اجباری شود.این فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی در مورد جنس ماسكی كه مردم باید استفاده كنند نیز تاكید كرد: بعضی می‌گویند ماسك نداریم. لازم نیست از این ماسك‌هایی كه مخصوص اتاق عمل و جراحی است استفاده كنید. از ماسك‌هایی كه اصطلاحا فیلتردار معرفی می‌شود هم نباید استفاده كنید. از مردم می‌خواهم كه پول‌شان را برای خرید این ماسك‌ها خرج نكنند. ماسك معمولی پارچه‌ای بزنید كه هر روز بتوانید آن را بشویید و ارزان‌قیمت باشد.جالب است بدانید من كه 6 ماه است دارم بیمار ویزیت می‌كنم هنوز شیلد نزده‌ام و صرفا از همین ماسك‌ها استفاده می‌كنم.

محرز با اشاره به آثار تعطیلی فعالیت‌ها و آنچه به اصطلاح «لاك‌داون» خوانده می‌شد، توضیح داد: ضرر روانی و اقتصادی تعطیلی‌ها خیلی بیشتر از شیوع ویروس كرونا بود. الان تحقیق كرده‌اند و تاكید می‌كنند اگر یك نفر بیمار باشد و فرد مقابل او بیمار نباشد 95درصد احتمال ابتلا دارد. اما اگر همین دو فرد ماسك بزنند احتمال سرایت ویروس به یك‌درصد كاهش می‌یابد. عضو كمیته ملی مبارزه با شیوع كرونا با اظهار نگرانی از اینكه چیزی خطرناك‌تر از اپیدمی بیماری، دامن جامعه را گرفته است، توضیح داد: مردم الان دچار اینفودمی شده‌اند. اینفودمی یعنی اپیدمی اخباری كه در فضای مجازی منتشر می‌شود كه خیلی از آنها نادرست است و می‌تواند برخی از آن هم درست باشد، بنابراین باید صداوسیما هم از طریق تلویزیون و رادیو و هم از طریق كانال‌های مجازی‌ای كه دارد مردم را بمباران اطلاعات كند.مینو محرز همچنین از عدم اجرا و نظارت بر رعایت پروتكل‌های بهداشتی گله كرد و افزود: دولت دستور می‌دهد ولی كسی كنترل نمی‌كند كه این كار انجام می‌شود یا خیر، بنابراین همه هم از خدا خواسته هیچ خرج اضافی و هیچ كاری نمی‌كنند. من خواهش می‌كنم كنترل بیشتری روی اجرای دستورالعمل‌هایی كه داده می‌شود، باشد.

این عضو كمیته ملی مبارزه با كرونا در بخش دیگری از توصیه‌ها و تاكیدات خود گفت: الان یك نفر می‌آید و مصاحبه می‌كند و در آن مصاحبه می‌گوید فلان درمان را برای كووید 19 به كار بسته و جواب گرفته است. من از اینجا اعلام می‌كنم هنوز هیچ درمان اختصاصی برای كرونا نداریم و مردم بی‌جهت پول خود را برای استفاده از این درمان‌ها خرج نكنند.این فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی ضمن تاكید بر اینكه اپیدمی ناشی از اخبار بدتر از خود اپیدمی كروناست بار دیگر تاكید كرد: نیازی نیست از ماسك‌های جراحان یا ماسك‌های فیلتردار و آنچنانی استفاده كنید. صرفا از ماسك پارچه‌ای استفاده كنید. نكته دیگر هم اینكه اصلا منتظر واكسن كرونا به زودی نباشید، زیرا اگر هم ساخته شود مگر می‌شود به سرعت همه را واكسینه كرد؟

6 ماه است دارم بیمار ویزیت می‌كنم هنوز شیلد نزده‌ام و صرفا از همین ماسك‌ها استفاده می‌كنم. محرز با اشاره به آثار تعطیلی فعالیت‌ها و آنچه به اصطلاح «لاك‌داون» خوانده می‌شد، توضیح داد: ضرر روانی و اقتصادی تعطیلی‌ها خیلی بیشتر از شیوع ویروس كرونا بود. الان تحقیق كرده‌اند و تاكید می‌كنند اگر یك نفر بیمار باشد و فرد مقابل او بیمار نباشد 95درصد احتمال ابتلا دارد. اما اگر همین دو فرد ماسك بزنند احتمال سرایت ویروس به یك‌درصد كاهش می‌یابد. عضو كمیته ملی مبارزه با شیوع كرونا با اظهار نگرانی از اینكه چیزی خطرناك‌تر از اپیدمی بیماری، دامن جامعه را گرفته است، توضیح داد: مردم الان دچار اینفودمی شده‌اند. اینفودمی یعنی اپیدمی اخباری كه در فضای مجازی منتشر می‌شود كه خیلی از آنها نادرست است و می‌تواند برخی از آن هم درست باشد، بنابراین باید صداوسیما هم از طریق تلویزیون و رادیو و هم از طریق كانال‌های مجازی‌ای كه دارد مردم را بمباران اطلاعات كند.مینو محرز همچنین از عدم اجرا و نظارت بر رعایت پروتكل‌های بهداشتی گله كرد و افزود: دولت دستور می‌دهد ولی كسی كنترل نمی‌كند كه این كار انجام می‌شود یا خیر، بنابراین همه هم از خدا خواسته هیچ خرج اضافی و هیچ كاری نمی‌كنند. من خواهش می‌كنم كنترل بیشتری روی اجرای دستورالعمل‌هایی كه داده می‌شود، باشد.این عضو كمیته ملی مبارزه با كرونا در بخش دیگری از توصیه‌ها و تاكیدات خود گفت: الان یك نفر می‌آید و مصاحبه می‌كند و در آن مصاحبه می‌گوید فلان درمان را برای كووید 19 به كار بسته و جواب گرفته است. من از اینجا اعلام می‌كنم هنوز هیچ درمان اختصاصی برای كرونا نداریم و مردم بی‌جهت پول خود را برای استفاده از این درمان‌ها خرج نكنند.این فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی ضمن تاكید بر اینكه اپیدمی ناشی از اخبار بدتر از خود اپیدمی كروناست بار دیگر تاكید كرد: نیازی نیست از ماسك‌های جراحان یا ماسك‌های فیلتردار و آنچنانی استفاده كنید. صرفا از ماسك پارچه‌ای استفاده كنید. نكته دیگر هم اینكه اصلا منتظر واكسن كرونا به زودی نباشید، زیرا اگر هم ساخته شود مگر می‌شود به سرعت همه را واكسینه كرد؟

دسترسی سریع