پایگاه خبری پول و تجارت: هدف اصلی اقتصاد مقاومتی كاهش وابستگی به نفت است

برنامه «ضرب سكه» با موضوع دفاع مقدس و الگوی موفق اقتصاد مقاومتی روی آنتن رادیو گفت و گو رفت .

1401/07/07
|
10:38

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو؛ برنامه «ضرب سكه» با موضوع دفاع مقدس و الگو موفق اقتصاد مقاومتی و حضور دكتر مصطفی سمیعی نسب (عضو هیئت‌علمی دانشگاه امام صادق) و دكتر علی عبدی زاده (تحلیلگر اقتصادی و رئیس مركز خدمات سرمایه‌گذاری مجمع نخبگان ایران) و ارتباط تلفنی با دكتر ساسان شاه ویسی (استاد دانشگاه و كارشناس مسائل اقتصادی) روی آنتن رفت.

ضرب سكه: چگونه اقتصاد مقاومتی عملیاتی می‌شود؟

سمیعی نسب: در دهه اول انقلاب از منظر تئوری و عملی، انقلاب اسلامی دارای گفتمان متفاوت از حكمرانی قبل از انقلاب بود و انقلاب اندیشه به دنبال یك چارچوب و نظریه و تئوریك بود، مركز نظام تدبیر امور، در دهه اول انقلاب اسلامی و محور مقاومت شكل گرفت.

ضرب سكه: برای عملیاتی‌شدن اقتصاد مقاومتی چه گام‌هایی باید برداشت؟

شاه ویسی: تا زمانی كه رویكرد‌های اقتصادی از زیربنا تا روبنا و درعین‌حال باور كردن آنها با هر عنوانی و نسبت به مردم همراهی به وجود نیاید و از اقتصاد دولتی فاصله نگیریم اتفاق خاصی صورت نخواهد گرفت، نهایتاً به نظر می‌رسد با یك فاصله معنادار و رویكردهای رقابتی كردن اقتصاد مواجه خواهیم شد و اصلاح ساختار اقتصادی مبتنی بر سبك زندگی كه رویكرد اقتصاد مقاومتی است اتفاق نمی‌افتد، پس ضرورت دارد رویكرد دانشی، اجتماعی، نهادی ساختاری و فكری‌مان را به اقتصاد تغییر دهیم. ما بعد از 40 سال نسبت به درآمدهای نفتی تهدیدشوندگی داریم و سرانه درآمد ملی و درآمد خانوار و عدم تعادل‌هایی كه در اقتصاد مثل رشد اقتصادی، عدم كارایی و كارآفرینی اتفاق می‌افتد را به دوش می‌كشیم و صرفاً هزینه‌های زندگی و ادامه حكمرانی بیشتر می‌شود.

ضرب سكه: چرا در بعضی مواقع نمی‌توان اقتصاد مقاومتی را پیاده‌سازی كرد؟

عبدی زاده: یكی از دلایل ضعف‌هایی كه گاهی در بخش‌های اقتصادی مختلف ما دیده می‌شود این است كه وزارتخانه‌های ما نمی‌توانند پاسخگو باشند و یكی از دلایل آن دخالت مستقیم آنها در اقتصاد است، دولت هیچ‌گاه بنگاه‌دار خوبی نبوده است. در واقع اقتصاد مقاومتی تبدیل نظام اقتصادی رانتی به‌نظام اقتصاد تولیدی بوده و خروجی این موضوع كاهش وابستگی به نفت است و وقتی مورد تحریم قرار می‌گیریم اثر آن بسیار كم و كاملاً بی‌اثر خواهد بود و لذا برای انجام این كار باید بخش خصوصی را داشته باشیم و سیستم تولیدی‌مان را بر پایه بخش خصوصی توسعه دهیم و سیستم‌های دولتی را خارج كنیم چرا كه فلسفه وجودی اصلی دولت به‌عنوان سیاست‌گذار و ناظر است و اگر بخواهد در حوزه اجرا برود این توان را نخواهد داشت و با آسیب‌ها مواجه خواهیم بود.

ضرب سكه: آیا در اقتصاد مقاومتی به خروجی دلخواه رسیده‌ایم؟

سمیعی نسب: با انقلاب اسلامی یك تحول نهادی و اندیشه‌ای در لایه‌های مختلف حیات جمعی ملاحظه كردیم مثل جهاد سازندگی و بسیج مستضعفین و تشكیل این ترتیبات نهادی برآمده یك تحول عمیق ذهنی برای حداكثر مشاركت مردمی در عرصه اقتصاد بوده است. ما در دهه اول انقلاب سه كار انجام دادیم 1-تكیه بر تقویت بنیه تولیدی كشور 2-افزایش بهره‌وری بخش تولید 3-مشاركت حداكثری مردم و جامعه در حوزه اقتصاد در قالب مجموعه‌هایی مثل جهاد سازندگی و غیره.

ضرب سكه: برای پیاده‌سازی اقتصاد مقاومتی چه‌كارهایی باید انجام داد؟

شاه ویسی: ما نتوانستیم به حداقل‌های الگوی اقتصاد مقاومتی برسیم و اگر بخواهیم این الگو را پیاده‌سازی كنیم به نظر می‌رسد همان 24 بندی كه در سیاست‌ها به آن اشاره شده باید اجرایی شود و قابلیت پیدا كند و نهادها و ساختارها اعم از اركان سه قوه آن را بپذیرند نیروهای مسلح و درعین‌حال نهادهای عمومی غیردولتی كه سهمی در تولید ناخالصی و ظرفیت‌های تولید ثروت در كشور دارند در جای خودشان قرار بگیرند.

ضرب سكه: سیاست‌های كلی اقتصاد مقاومتی چیست؟

عبدی زاده: یكی از سیاست‌های كلی اقتصاد مقاومتی تأمین رشد پویا است؛ یعنی رشدی كه از محل بخش مولد اقتصادی است، در واقع یكی از اركان اصلی اقتصاد مقاومتی استفاده از همه ظرفیت‌های دولتی و مردمی و حمایت از تولید ملی است. متأسفانه یكی از آسیب‌هایی كه نتوانستیم روی این سیر حركت كنیم این است كه نتوانستیم برنامه‌های یكم تا ششم توسعه را به‌خوبی اجرا كنیم و در سیستم اجرایی ما بنا به هر دلیلی سیستم پاسخگویی و یا دستگاهی برای میزان سنجش اجرای برنامه‌ها وجود نداشته و این آسیب به وجود آمده و ما در حال تدوین برنامه هفتم توسعه هستیم. باید گزارش‌گیری و سیستم‌های مجری را پاسخگو كنیم تا نتیجه محور باشد.

دسترسی سریع