خبرگزاری تسنیم؛ هند كوچك لقب سرزمین لردگان است

كوروش اسدپور خواننده موسیقی لری با تاكید بر پررنگ بودنِ وجهِ آوازهای تغزلی در میان اقوام لر می‌گوید كه منطقه لردگان سرشار از فراز و نشیب جغرافیایی و دشت‌های وسیع است و زمانی این خطه را هند كوچك می‌نامیدند.

1400/08/01
|
14:27

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یكی از خوانندگان نام‌آشنای بختیاری در رادیو گفت‌وگو در خصوص پر رنگ بودنِ وجهِ آوازهای تغزلی در میان اقوام لُر، به نقش جغرافیا اشاره كرد و گفت: منطقه لردگان سرشار از فراز و نشیب جغرافیایی و دشت‌های وسیع است.

كوروش اسدپور در مصاحبه با برنامه «اینجا چراغی روشن است» رادیو گفت‌وگو با اشاره به اینكه مردم ایران زمین از دیرباز برای سنت‌ها و آداب و رسوم و زندگی خود از آوا و نواها استفاده می‌كردند، گفت: كمتر فعالیت اقتصادی را می‌بینید كه حضور شعر و موسیقی در آن كمرنگ باشد.

وی آوازها را مستتر در همه امور از جمله نیایش و سوگ، كاشت و برداشت، لعن و دوشیدن حیوانات و... دانست و تاكید كرد: مردمانِ منطقه‌ی لر نشینِ زاگرس، پیوند و الفتی عمیق با موسیقی دارند و در نقاط مختلف آوازهای ویژه‌ای را استفاده می‌كنند. مثلا در لرستان آواز «علی دوستی» از نغمه‌های خاص بوده و همه مردم لُر به آن عشق می‌ورزند و ماندگاریِ بسیاری از نواها و آواهای لر، به تاریخِ این سرزمین باز می‌گردد.

اسدپور همچنین از ویژگی‌های آواز «یاریار» سخن گفت و آن را بر دو شِق تعریف كرد: یكی مختص مناطق كهگیلویه و بویراحمد و منطقه لردگان است و دیگری كه پیچ و خم و فراز و فرودهایی دارد به منطقه «چرام» باز می‌گردد.

وی در پاسخ به این سوال كه آیا لردگان منطقه‌ای مشترك میان بختیاری و لرستان تعریف می‌شود یا خیر، گفت: شخصا اهل لردگان هستم و ما در سرِ مرزِ كهگیلویه و بویراحمد و بختیاری قرار داریم. امتزاج قومیتی باعث شده است كه ما تاثیراتی از موسیقی كهگیلویه و بویراحمد و فارس و قشقایی دریافت كنیم. این بده بستان‌های فرهنگی از گذشته رواج داشته كه از بخش‌هایی از موسیقیِ «چوپانی» نشأت می‌گیرد.

اسدپور توضیح داد: چوپانان در آمد و شُدهای خود در طبیعت با هم می‌نشستند و راویان و انتقال دهندگان موسیقی بودند.

وی همچنین دهل و نقاره را سازهای اشتراكِ ساز میان كهگیلویه و بویراحمد و قشقایی تعریف كرد و گفت: سازهای كرنا و سرنا جزو اشتراكات قوم بزرگ لر هستند. «لردگان» از یك سو با آواهای بختیاری و خوزستان و ایذه در ارتباط است و از سویی دیگر با مسجد سلیمان در می‌آمیزد و از ناحیه شمال نیز با اصفهان و بروجن مرتبط می‌شود و لذا از غنای خاصی برخوردار است.

اسدپور در خصوص پر رنگ بودنِ وجهِ آوازهای تغزلی در میان اقوام لر، به نقش جغرافیا اشاره كرد و گفت: منطقه لردگان سرشار از فراز و نشیب جغرافیایی و دشت‌های وسیع است و زمانی این خطه را هند كوچك می‌نامیدند.

دسترسی سریع